Perfect match // Olika slags strumpor.


Är det inte underbart!? =)

Tänka sej att det var lättare att få tag på matchande strumpor än en matchande T-Shirt.

Well… Vi kan lika gärna fortsätta här, jag tänker alltid med( eller på färre saker) om nätterna.. så jag tycker att jag kan ta o göra ett inlägg om strumpor.

Vi börjar med lite basics.

Precis som med allt annat så jagar jag runt, high and low, testar mej fram, och klagar en massa tills jag hittat det som passar mej bäst.

Jag letar efter strumpor som jag inte svettas i och utan sömmar, Det sistnämnda verkar omöjligt, jag vill iallafall inte ha sömmar vid tårna.

Precis som med allt annat så får du vad du betalar för, Upp till ca 200-250kr paret.
Över det så betalar du varken för kvalitet eller namn.
Men 10 par för 100kr med älgar på osv som man kan köpa på diverse marknader är a big no no.

Sen högstadieålder så har det varit a big no no med vita strumpor, Det var bara Michael Jackson som kom undan med det.
Men jag börjar nu ca 15 år senare ha lite andra åsikter om det.
Det kanske är det enda som funkar med vita sneakers?

Hittils så har jag kört nedrullat eller med Nike+s korta ”ballet” strumpor som inte syns över skorna.

Vissa kanske skippar strumporna helt nu på sommarn, Kan vara snyggt med ”Finsandaler” alltså missförstå mej rätt.
Strumpor och sandaler är ALLTID fel fel FEL.

Men öppna herr/fin skor som förut ansågs vara sandaler. Där kan det funka att inte bära strumpor, Eller i seglarskor och Loafers.

Folk som tvingar på sej flipflops trots att dom har strumpor förstår jag verkligen inte på, Lite som retard-ungen på förskolan som försökte dag efter dag trycka ner den fyrkantiga kuben i det runda hålet…

Jag blir bara varmare utan strumpor, eller i för tunna strumpor, och givetvis i för tjocka strumpor.

Så där är mitt problem i strumpjakten.

Så vad gör man då om man inte vill vara varm om fötterna men ändå bära snygga sneakers?

Första steget är väl att köpa strumpor ifrån en annan affär än vanligt, ett annat märke, Kanske känna sej fram på materialet.

Funkar inte det så blir väl nästa steg att köpa dyrare strumpor, eftersom man (jag) alltid tänker att ju dyrare destu bättre, ja till en viss gräns som sagt.

Dyra strumpor är oftast tunnare, och slits därför mycket snabbare.

Jag har t.o.m varit med om riktigt dyra strumpor (där jag lärde mej om 250kr gränsen) som gick i sönder bara jag drog dem på mej.

Jag gör alltid som så att jag drar på dom fullt upp vad det går (jepp upp till knäna nästan) och sen justerar dom rätt därefter.

En liten instickare bara, jag har faktiskt letat efter strumphållare för skoj skull, ne inte såna som brudar har till stay-ups (sexigt) utan såna som man ser i gamla maffia-filmer.

Hmm.. vart var jag nu. glömde bort mej som vanligt när jag letade efter en bild åt er…

Ja steg 3 i strumpjakten, Nu har jag prövat olika butiker,märken och prisklasser.

Eftersom jag inte har hittat nån som vill/kan skräddarsy strumpor åt mej så får man ju börja testa olika material, Alltså det är givetvis att dom olika strumporna man har köpt innan i olika butiker/märken/prisklasser inte har varit i samma material.

Men nu har man det som huvudsak när man letar strumpor, Sen därefter priset.

Ytterligare en invikare, Som ni säkert har märkt så har det blivit populärt med färgglada strumpor (Jag började leta efter det för 10 år sen!) och flerfärgade strumpor.

Dom mest kända är crazysocks, Som på en enkel ide´ blivit världs-stora.(Men trots det så hittar jag inte deras hemsida)

Jag tycker det är toppen att det har blivit OK för en kille med färgade strumpor, Inte för att jag bryr mej eller har brytt mej om vad andra tycker, Men det underlättar mitt shoppande jäkligt mycket,
Visst, polarna skrattade igår när jag hade rosa strumpor till en helvit outfit, Men jag gillade det =)

Och som ni ser ovan så tycker jag det e skitsnyggt med perfekt matchande strumpor, Även med matchande strumpor som är flerfärgade, Kanske blir lite för mycket ibland.

Dessa strumporna som jag visade er här tycker jag var perfekta till både skjorta och fluga/näsduk.

Men nu till vad inlägget skulle handla om ( jag o mina långa intro´s)

Material,
Till hjälp så har jag använt mej av Manolo.se

Bomull
Vilket kanske är det ”vanligaste” när man e ute efter vettiga strumpor, sköna, andas och tål en massa.
Lite poängen med bomull är att dom känns nya och thigta efter varje tvätt.
Men det finns olika slags bomullkvaliteér givetvis. Egyptisk bomull (skönt som en T-Shirt på fötterna) Fil d’Ecosse, Sea Island och Pima-bomull.
Bomulls strumpor finns i en massa olika prisklasser.

Ull
Ullstrumpor är väl det vanligaste? Typ intersportstrumpor osv?
Och dom är inte helt fel som sagt tidigare.
Som material har ull en betydligt bättre andningsförmåga än exempelvis bomull, vilket är mycket värt under sommaren. Sedan drar ull inte åt sig bakterier på samma sätt som bomull, Väldigt bra att träna i alltså. och ofta räcker det att tvätta ullstrumpor i 30 grader för att de skall bli rena.

Linne
Linne är idag ett inte särskilt vanligt material för strumporna. Men vad säger sommrigt och luftigt mer än en linne skjorta t.e.x? Och precis som skjortorna så andas strumporna väldigt bra, men ser lite konstiga ut enligt mej.

Siden
Siden är väl kanske det material som ser och känns mest lyxigt, Både på fötterna, i handen och plånboken. Men funkar inte alls för mej, Dessa är för luftiga..eller ne det e inte rätt ordval.. ni vet när man kallsvettas? lite så känner JAG i sidenstrunpor, Sen kan det mycket väl vara att det passar någon annan.
Inte heller det allra mest tåliga eller lättaste materialet att hålla efter, Lite engångsstrumpor över det hela, Dra inte för hårt i dom och ha dom till rätt sorts skor. Är du riktigt festkläddsom man bara är ibland så är detta helt rätt val.
Väldigt mycket Michael Jackson känsla över dom, Glänser fint och underlättar din moonwalk 10 gånger om!
Det är just till såna strumpor som jag hade velat ha strumphållare till.

Bambu
Liksom linne är detta ett väldigt ovanligt material som kommit mer och mer senaste säsongerna. Känslan är väldigt sval och lätt. Här är gränsen för mej tror jag, beroende lite på vilka skor jag har osv, Men oftast är dom sköna och luftiga nog, Men ibland på gränsen till så luftiga så jag svettas, Hur konstigt det än låter, Jag svettas inte ordagrant men den känslan ni vet.. Aja JAG vet iallafall.
Det låter kanske konstigt med Bambu, Men det är inte alls som ni tror.
Strumporna håller ganska bra men om du håller upp dom mot ljuset efter du har använt dom ett par gånger så kan du se att dom är ljusare/tunnare/mer slitna vid hälen och trampytan (tror det heter så)

Kashmirstrumpor

Kashmirstrumpor är den ultimata lyxen för fötterna. Supermjukt och värmande utan att bli svettigt, Kostar ca 500-600kr paret.
Personligen så är jag lite känslig mot Kashmir, Tycker att det kliar lite (Jag är jättekänslig mot sånt)
Men Kashmirstrumpor är inget jag tycker att man har på sej till skor, Ev stora boots.
För att dom är inte slittåliga, Så här gäller regeln som ja nämnde tidigare, Ju dyrare strumporna är detsu sämre håller dom.
Kashmir kännetecknas liksom andra finare ullkvalitéer av extremt tunna fibrer, vilket ger en oslagbar mjukhet och andningsförmåga. Men tunnheten blir tyvärr lite av en nackdel när det kommer till plagg som utsätts för extra mycket slitage. Det är därför svårt att bortse från att kashmirstrumpor och byxor slits snabbare än andra kvalitéer med grövre fibrer som merinoull eller bomull.

Men det är också lätt att vara rationell. Kashmirstrumpor handlar om känsla. För den som vill lyxa till vardagen ger få plagg och accessoarer samma effekt. Tänk bara på att tvätta dem försiktigt, antingen för hand eller med tvättmaskinens ullprogram. Sedan finns det strumpor med blandningar av exempelvis kashmir, ull och nylon vilket inte riktigt ger samma känsla som strumpor i 100% kashmir, men som utgör ett vettigt alternativ för den något mer praktiskt lagda.

Så jag rekomenderar kashmirstrumpor till dom som vill ha det skönt om fötterna när dom går hemma, Eller om du har stora vinterboots på dej som inte klämmer åt nånstans.

Sen givetvis köp rätt storlek, Hälutformingen ska sitta vid hälet, inget annat.

Och vill ni som mej dra ut på lyxkänslan så länge det går så när ni köper nya strumpor, Packa inte upp dej och lägg i lådan bland alla andra direkt.
Jag har en låda med ouppackade och en låda med nytvättade strumpor.
Det känns väldigt lyxigt att öppna ett par nya, skära upp sytråden mellan dom, ut med silkespappret och dra dom på sej,
Åker jag nånstans så föredrar jag att ja helt nya strumpor med mej istället för nytvättade. Varför vet jag inte.

Så då har ni fått en köpguide till strumpor och fått ta del av min strumpvardag, Kanske inte det mest tippade inlägget, Och kanske inte så otippat att jag kräver även utav mina strumpor, Givetvis ska inte mina fötter bara gå med snygga kvalitetsskor utan även kvalitetsstrumpor.

Vad dom behöver nu mest är dock en fotmassage!

En liten rolig notis, Jag har en polare som är bästa vän med Zlatan, Och givetvis så får han höra dagligen av båda hans och mina vänner att dom vill ha autografer osv osv utav honom, Själv så bad jag om en fotmassage av Zlatan hehe.

Jag äger faktistk ett par skor som har tillhört Zlatan, Eller jag ägde, Brorsan fick dom för att jag inte gillade skösnörena.

Hur och vad ni ska matcha med strumporna har jag redan tagit med i detta inlägget., Men matcha det med vad ni vill, Skorna, skjortan/T-Shirten, Remmen på klockan, Näsduken/slipsen/flugan, vad som. Eller gör som jag gjorde igår och låt strumporna vara den utmärkande färgklicken i hela outfiten.

UPDATE.

I höstas så fick jag en gåva ifrån Hacket. Ett par väldigt snygga och sköna strumpor.

Dessa var konstigt nog både varma och luftiga..  Dom är i egyptisk bomull och stickade för hand, Väldigt prisvärda.

Så fler såna får det kanske bli innan vintern är slut.

Update 2****

Läs här.

(Visited 218 times, 1 visits today)
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x